Citeam în presă că guvernul a decis o serie de măsuri împotriva creșterii prețurilor la energie și gaze. Aș vrea să mă opresc puțin asupra creșterii prețurilor la gaze naturale. Astfel, guvernul a decis ca de la 1 aprilie 2022, în vederea protejării clienților casnici vulnerabili, prețul la gaze să fie plafonat la 0,31 lei pe kwh, cu condiția să nu se depășească un consum de 1200 mc într-un an. Ce înseamnă asta? Iată ce ne arată calculele: 1 mc de gaz are aproximativ 10,49 kwh, deci prețul pe mc gaz va fi undeva la 3,2519 lei (0,31 X 10,49). Iar la contorul de gaz noi citim metri cubi, nu kwh. Asta înseamnă, cu alte cuvinte, că de la 1 aprilie prețul gazelor va fi mai mare cu aprox. 94% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când prețul pe mc era undeva la 1,67 lei. Asta la un calcul grosier, fiindcă nu se știe ce mai apare în factură! Dar asta nu e totul! De acest preț se beneficiază doar dacă te încadrezi în plafon, aftfel prețul crește. La o casă, plafonul nu ajunge, de fapt, mai mult de aprox. 3 luni de iarnă, când consumul depășește 400 mc/lună, ori plafonul este pentru 12 luni. Sigur, este posibil ca la un apartament mai mic, bine izolat, să fie suficient plafonul, dar cei care stau la case sau cei din mediul rural care se încălzesc cu gaze ce fac? Dar și așa, cu plafonare, prețul va crește foarte mult. Până la 1 aprilie 2022 și cu încadrarea în plafonul de consum, prețul era undeva la 2,15 lei/mc, fără încadrare în plafon era 2,95 lei/mc. Rezultă că de la 1 aprilie prețul va crește chiar și față de prețurile actuale, creșteri care ne-au îngrozit.
Alexandru Tamba
Analiza e bine documentată dar, problema e alta, de ce să se dubleze peste noapte prețul la gaze ? Ca să câștige multinaționalele, cu ambasadele în spate, pe spinarea românilor ?
[…] Citeam în presă că guvernul a decis o serie de măsuri împotriva creșterii prețurilor la energie și gaze. Aș vrea să mă opresc puțin asupra creșterii prețurilor la gaze naturale. Astfel, guvernul a decis ca de la 1 aprilie 2022, în vederea protejării clienților casnici vulnerabili, prețul la gaze să fie plafonat la 0,31 lei pe kwh, cu condiția să nu se depășească un consum de 1200 mc într-un an. Ce înseamnă asta? Iată ce ne arată calculele: 1 mc de gaz are aproximativ 10,49 kwh, » Mai multe detalii […]
Guvernul asta se face ca aproba masuri sociale. De fapt nu prea ii pasa de cei mai mulți romani care contribuie la taxe și impozite. Clar măsură este doar în favoarea celor care vor sta în frig și pe intuneric (cam ca și pe vremea impuscatului).Asta inseamna pentru ei sa fie de partea celor care ii votează.